Grejpfrut
Co warto wiedzieć na temat grejpfruta? Owoc ten stanowi krzyżówkę pomarańczy chińskiej oraz pomarańczy olbrzymiej. Jest to dość wyrazisty smakiem owoc, jaki występuje w paru odmianach – żółty, który jest dość soczysty i kwaśny czerwony jaki ma gorzkawy posmak i zielony jaki jest wersją pół na pół, nieco soczystą i trochę słodkawą. Nie każdy lubi grejpfruty, bowiem mają one charakterystyczny smak. Są bardzo często jedzone głównie w postaci surowej. Są doskonałe na koktajle, zwłaszcza dietetyczne, a także na soki. Nie tuczą, są niskokaloryczne, a wszystko dlatego, iż okazują się niesamowicie soczyste – składają się w praktycznie dziewięćdziesięciu procentach z wody. Ponadto zawierają cenne właściwości, takie jak przykładowo drogocenna dla organizmu witamina A, witamina C czy kwas pantotenowy. Jest także w nich sporo antyoksydantów i błonnika.
Regulują prace układu pokarmowego i normują działanie jelit. Skórka tego owocu jest bogata wartościowe składniki. Badania wykazały z kolei, że grejpfrut może w znaczącym stopniu obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Wzmacnia układ krwionośny i nie ma zbyt wielu węglowodanów. Ponadto sprzyja odchudzaniu. Nie jest jednakże zalecany przy równoczesnym spożywaniu innych owoców.