Pozostałe warzywa


Cebula

Do rodzony roślin czosnkowatych zalicza się cebulę. Jest to warzywa posiadające ogromną ilość biotyny i flawonoidów. Pozwala zwiększać odporność oraz odznacza się dużą ilością substancji przeciwutleniających.

Cykoria

Cykoria to warzywo, które ma charakterystyczny gatunek zwany endywią. Jest to roślina jaka występuje w krajach Morza Śródziemnego. Jest też popularnym warzywem na kontynencie azjatyckim. Posiada gorzkawy posmak i jest dość pikantna. Ma dużo witamin typu A oraz K a także sporo kwasu foliowego, manganu i potasu.

Marchew

Marchewka jest korzeniową odmianą warzywa, jakie występuje nie tylko w naszym kraju, ale generalnie na całym swiecie. Można mówić nie tylko o tradycyjnej, doskonale nam znanej marchewce pomarańczowej, ale również odmianach czerwonych, żółtych, białych a niekiedy nawet i purpurowych! To kopalnia cennego składnika, jakim jest beta-karoten. Dostępnych jest obecnie ponad sto jej odmian.

Ogórek

Niektóre źródła podają, iż ogórek jest warzywem spożywanym i doskonale znanym od praktycznie trzech tysięcy lat. Historia wskazuje, iż wywodzi się on z kontynentu azjatyckiego. Wyróżnia się dwie charakterystyczne odmiany takie jak ogórek szklarniowy oraz gruntowy.