Kalorycznosc warzyw

Warzywa warto jadać chociażby z tego względu, że w porównaniu z szeregiem rozlicznych rodzajów artykułów spożywczych są one znacząco mniej tuczące. Są niskiej kaloryczności, co sprawia, że można je śmiało jeść, gdy poczujemy uczucie głodu. Ponadto można wybierać zarówno świeże, jak i mrożone jarzyny. Niezależnie od tego czy je zamrozimy i tak nie utracą swojej wartości. Nieco inna sprawa ma się natomiast z warzywami w puszce.
Ich wartość jest mniejsza, ponadto mają one dużo soli. Są także przepełnione substancjami smakowymi. Ogólnie nie ma jednakże żadnych przeciwwskazań co do jedzenia warzywa, tym bardziej, że są one jak najbardziej zalecane przy dietetycznym jadłospisie. Pod względem wartości kalorycznej warzywa nie przekraczają porcji 100 kalorii. Nawet nie są wbrew pozorom tuczące ziemniaki – o ile nie dodamy do nich żadnych dodatków, w tym na przykład popularnie dodawanego masła. Jeżeli chodzi natomiast o rośliny strączkowe, to ich kaloryczność jest znacznie większa a co za tym idzie w 100 gramach takich suchych nasion może wystąpić średnio między 300 a 400 kalorii.