Mandarynki
Jak głosi historia, mandarynki stanowią owoce, jakie wywodzą się z obszarów południowej Azji. Krzew tej kategorii owoców osiąga wysokość ośmiu metrów. Jeżeli chodzi natomiast o same owoce mandarynki, to liczą one swą średnicą między sześć a siedem centymetrów. Pomarańczowy przysmak ma wiele słodkości i stanowi jednocześnie jeden z wiodących cytrusów, który w naszym kraju jest bardzo chętnie wybierany.
Jest uwielbiany przez ten słodkawy posmak przez maluchy. Ma delikatnie połyskliwą skórkę, która w prosty sposób oddzielana jest od miąższu. Błyszczy się, jest soczysta i ma drobniutkie pestki. Wyróżnia się na chwilę obecną także sporo gatunków mandarynek zupełnie bezpestkowych. Warto również wyszczególnić tak zwane krzyżówki tychże owoców, jakimi są na przykład tangelo a więc krzyżówka mandarynki oraz grejpfruta a także klementynki czyli mandarynki plus gorzką pomarańczę.
Na kartach historii wspomnienie o naszych mandarynkach pojawiło się już kilkadziesiąt lat przed naszą erą. Mówią o tym wzmianki z zapisków chińskich. Jeżeli chodzi z kolei o dotarcie na nasz kontynent, to przybyły one prawdopodobnie w dziewiętnastym stuleciu naszej ery. Warto wyróżnić mandarynki za ich właściwości. Są pełne witaminy C oraz chronią ludzki organizm przed wolnymi rodnikami, co sprawia, że znakomicie sprawdzają się jako eliksir młodości.
Są wykorzystywane w przemysłach nie tylko spożywczym, ale także perfumeryjnym oraz kosmetycznym. Najczęściej je się je na surowo, ale można też je wykorzystać na rozmaite sposoby do deserów czy też przetworów i syropów czy koktajli. Chińczycy uznają mandarynki za owoce obfitości i szczęścia.